Spånbearbetningsmekaniker

Utbildningstid: 3,5 år


Spånbearbetningsmekaniker är specialister för tillverkning av precisionskomponenter av metall och tillverkar vid behov med en noggrannhet ned till en tusendels millimeter. De arbetar inom tillverkning med spånbearbetning och sköter under eget ansvar datorstyrda svarv-, fräs- och slipmaskiner. Deras arbetsområde innefattar planering, programmering och tillverkning av mycket komplexa komponenter med hög kvalitet. De övervakar tillverkningsprocesserna, analyserar och säkerställer att tillverkningen fortlöper smidigt.

I början av utbildningen ligger fokus på manuell och maskinell, konventionell spånbearbetning av metall där kravet på kvalitet och hållandet av mått är centralt. Färdigheter och kunskaper inom materialteknik, korrekt val och användning av olika kontroll- och mätverktyg, skärmedel, skärvärden och verktyg förmedlas.


Redan under utbildningens första år introduceras programmering och hantering av CNC-styrda maskiner inom ramen för CNC-tillverkning i vår utbildningsverkstad.
Här utbildas spånbearbetningsmekanikern på kvalitativa, högteknologiska CNC-svarv- och -fräsmaskiner. Inom ramen för utbildningsprojekt, samt med riktiga produktionsuppdrag följer studenterna processen från kontroll av den tekniska ritningen, via planering av arbetssteg och material, virtuell programmering med utrustning av maskinen med verktyg, tillverkning av detaljerna under ständig kvalitetskontroll fram tills uppdraget är avslutat.

Från mitten av utbildningens andra år arbetar studenterna inom tillverkning, med 3D-mätmaskiner på kvalitetsavdelningar, i härderiet samt med arbetsförberedelser. Fokuskurser inom styrteknik, surrning och transport av last och arbetssäkerhet.


ARBETSPLATSER för våra spånbearbetningsmekaniker är till övervägande del inom områdena för detaljtillverkning som CNC-fräsning,
-fräsning eller -slipning, inom kugghjulstillverkning, i härderiet, i bearbetningscentra eller på mätavdelningar. Du arbetar mest i tvåskift.

Till FÖRUTSÄTTNINGAR hör matematisk förståelse, logiskt tänkande och spatial förmåga, tillförlitlighet och ansvarskänsla, känsla för ekonomiskt arbete. Lika viktigt är inlärningsförmåga, uthållighet och koncentrationsförmåga, flexibilitet och noggrannhet.

FRAMTIDSUTSIKTER: Justering av kundmaskiner i justeringsverkstaden. Utförandet av svarvtester hos kunder inom vårt demonstrationscentrum. Deltagande som maskinoperatör på maskinmässor.

MÖJLIGHETER TILL VIDAREUTBILDNING: Mästare. Maskintekniker. Civilekonom. Bachelor of Engineering (B. Eng.).

Efterföljande användningsmöjligheter: Justeringsmedarbetare inom den tekniska försäljningen eller rådgivare inom området verktygshållare. Arbetsplanerare inom arbetsförberedelser. Projekthandläggare för automatisering eller implementering av nya tillverkningstekniker. Integration av industri 4.0. Produktionsledare. Karriärsbyte till affärsområden som materialekonomi som teknisk inköpare.


Wie wir mit eingehenden Bewerbungen umgehen und welche Schritte ein Bewerber durchläuft, haben wir auf der Eingangsseite für Schüler und Schulabgänger dargestellt. Mehr erfahren!​​​​​​​​​​​​​​